Η ελιά, το ιερό δέντρο των Ελλήνων, κάνει την εμφάνισή του τα τελευταία χρόνια και στο ακριτικό χωριό του Χαροπού. Εδώ και χρόνια οι κάτοικοι της νότιας Ελλάδας συντηρούσαν την δήθεν εσφαλμένη ιδέα ότι δεν μπορεί να καλλιεργηθεί η ελιά στη βόρεια Ελλάδα αποσκοπώντας στο μονοπώλιο τους. Διαψεύστηκαν όμως... Η ελιά μπορεί να καλλιεργηθεί και καλλιεργείται με μεγάλο ζήλο στη βόρεια Ελλάδα σε περιοχές συνήθως ημιορεινές. Στο ημιορεινό Χαροπό τα τελευταία δέκα χρόνια η καλλιέργεια και η απασχόληση των κατοίκων με την παραγωγή του ελαιολάδου αυξήθηκε σημαντικά.

Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται στο Χαροπό είναι: η Μεγαρίτικη, η Αμφίσσης, η Καλαμών, η Χαλκιδικής και η Κορωνέϊκη.

Η οικογένεια Γρηγοριάδη, εκτός απο το εξαιρετικής ποιότητας βιολογικό ελαιολάδο που παράγει εδώ και τριάντα χρόνια, υλοποιεί ταυτόχρονα και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παραγωγής, αποθήκευσης και συσκευασίας των προϊόντων ελαιοκομίας της, με κύρια έμφαση την καινοτομία και την ανάδειξη των ιδαίτερων χαρακτηριστικών του Σερραϊκού ελαιολάδου.

Την ίδια στιγμή παρέχει στους πελάτες της υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, χρησιμοποιώντας σύγχρονες εφαρμογές εμφιάλωσης και τυποποίησης. Σε έναν χώρο 40 τ.μ στο Χαροπό Σερρών, όπου διαμένει μόνιμα, δημιουργήθηκε ένας πλήρως εξοπλισμένος χώρος που περιλαμβάνει την κύρια παραγωγική μονάδα, διαθέτει δεξαμενές αποθήκευσης και τεχνολογικά εξελιγμένα μηχανήματα εμφιάλωσης και επικόλλησης ετικετών.

Σημαντικό ρόλο στην ποιότητα του Sirreon εξασφαλίζουν παράγοντες όπως η ποικιλία του καρπού, γι'αυτό και θα πρέπει πολύ προσεκτικά να επιλεχτούν οι ποικιλίες ελαιών που θα χρησιμοποιηθούν για το παραγόμενο προϊόν, καθώς επίσης και η μορφολογία του εδάφους ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί σωστά η ελιά. Η απόδοση της ελιάς είναι ικανοποιητική σχεδόν σε όλα τα τα εδάφη, με την προϋπόθεση να εξασφαλίζεται η καλή στράγγιση του εδάφους, διότι η ελιά είναι ευαίσθητη στην υπρεβολική υγρασία.

Σε ορεινές περιοχές όπως στην περίπτωση του Sirreon όπου η καλλιέργεια της ελιάς γίνεται σε υψόμετρο 142μ και 250μ αντίστοιχα, οι θερμοκρασίες και η υγρασία είναι σε όλη τη διάρκεια σχηματισμού του ελαιοκάρπου χαμηλές και ο αερισμός έντονος, στοιχεία που επιδρούν πολύ θετικά στην ποιότητα του ελαιολάδου.

Οι ποικιλίες που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή του ελαιολάδου Sirreon είναι Χαλκιδικής, Αμφίσσης και οι λεγόμενες Μεγαρίτικες. Σύμφωνα με την μορφολογία του εδάφους των καλλιεργειών, οι συγκεκριμένες ποικιλίες προσδίδουν στο ελαιόλαδο μας ένα φρουτώδες και πικάντικο γευστικό αποτέλεσμα καθώς και ένα υπέροχο άρωμα που το κανει να ξεχωρίζει ανάμεσα σε πολλά. Τα βιολογικά προϊόντα περιέχουν 20-30% λιγότερο νερό στην σύνθεση τους, μεγαλύτερα ποσοστά πρωτεϊνών, μεταλλικών αλάτων, ενζύμων και βιταμινών. Επίσης δεν περιέχουν συντηρητικά, βελτιωτικά γεύσης, τεχνητά χρώματα και αρώματα. Ο φυσικός τρόπος παραγωγής που χρησιμοποιούμε συμβάλλει στο να έχουν πολύ καλύτερη γεύση και άρωμα από τα αντίστοιχα συμβατικά.

Η συγκομιδή του ελαιολάδου ξεκινάει  νωρίς στις αρχές Νοεμβρίου, έτσι ώστε το ελαιόλαδο να είναι πλουσιότερο σε θρεπτικά συστατικά (οι γνωστές πολύτιμες πολυφαινόλες που είναι εξαιρετικά ωφέλιμες ουσίες για τον ανθρώπινο οργανισμό). Πραγματοποιείται στο άριστο στάδιο ωριμότητας ( δηλ. ελαφρώς πρώιμη), όπου το στάδιο αυτό συμπίπτει με την αλλαγή χρώματος του καρπού από πράσινο – κίτρινο σε μαύρο- ιώδες, το οποίο προσδίδει επίσης έντονο και φρουτώδες άρωμα. Η συγκομιδή γίνεται  χειρονακτικά ή με ήπιες μηχανικές μεθόδους ώστε να μη τραυματίζονται τα δέντρα και δημιουργούνται μύκητες.

Οι ελιές μετά τη συλλογή τους τοποθετούνται σε αεριζόμενα πλαστικά σακιά (το πολύ 40 κιλών) με μεγάλες οπές, για να αερίζονται σωστά και να μην πιέζεται ο καρπός, μέχρις ότου μεταφερθούν στο ελαιοτριβείο.

Η ελαιοποίηση γίνεται το αργότερο σε μία ημέρα μετά τη συγκομιδή, κατά την διάρκεια αυτής της ημέρας ο καρπός διατηρείται σε χώρους δροσερούς με καλό αερισμό, έτσι ώστε το ελαιόλαδο να έχει χαμηλή οξύτητα, συστατικό που χαρακτηρίζει το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Sirreon!